La Maison Cauchie - De geschiedenis van het huis

De geschiedenis van het huis

1875

Paul Cauchie werd in Aat geboren in 1875. Paul Cauchie begon de studies van architect op 16-jarige leeftijd in Antwerpen. In 1893 schreef hij zich in aan de Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Van 1893 tot 1898 studeerde hij er schilderkunst (onder meer bij Constant Montald), de sgraffitotechniek en decoratiekunst. Hij behaalde meerdere prijzen en kreeg in 1899 een beurs waarmee hij naar Italië kon reizen.
La Maison Cauchie

1905

Paul Cauchie en Caroline Voet ontmoetten elkaar in de Academie in Brussel. Ze huwden in 1905 en besloten datzelfde jaar nog een woning te bouwen op een perceel van zes meter breed dat Paul had gekocht in het bovenste gedeelte van de Frankenstraat, dicht bij het Jubelpark en goed zichtbaar vanuit de naburige nieuwe straten. Hij ontwierp de gevel van de woning als een reusachtige reclameaffiche die de aandacht moest trekken van de voorbijgangers, zijn technisch kunnen demonstreren en de verkoop van zijn werk stimuleren.
La Maison Cauchie

1952

De nieuwe eigenaars voerden gedurende vijftien jaar restauratiewerkzaamheden uit. Intussen was het idee gerijpt om het Cauchiehuis een nieuwe bestemming te geven als Kuifjemuseum. Dit project, dat de goedkeuring van Hergé had gekregen, werd echter opgegeven ten voordele van wat later het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal zou worden in de vroegere warenhuizen Waucquez die nog door Victor Horta waren gebouwd. De plannen in overleg met de Studio’s Hergé en de architecten Jean-Jacques Boucau en Xavier de Pierpont waren nochtans ver gevorderd. Een maquette op schaal gebouwd door de Studio’s Hergé en de bewaard gebleven schetsen van Bob De Moor getuigen nog van dit afgelast project.
La Maison Cauchie

1996

Het Cauchiehuis kreeg zo zijn huidige museale bestemming. In 1994 werden de voornaamste kamers op de benedenverdieping en de kelderverdieping gewijd aan leven en werk van Paul en Lina Cauchie opengesteld voor het publiek.
La Maison Cauchie
Openingstijden

Eerste weekend van elke maand
(twee dagen in dezelfde maand)

Van 10u tot 13u en van 14u tot 17.30u
(laatste bezoek : 16.45 uur)

Reservering verplich

Op afspraak : Voor groepen

Adres

Frankenstraat 5, 1040 Brussel (B)

Metro : 1/5 Station Merode

Tram : 81

Bus : 27, 61, 80

Toegangsprijs

Prijs : 9,5 €

Reservering verplicht via

https://shop.agenda.brussels/nl/ato/2921

Locatie

De galerieruimte is beschikbaar voor thema-avonden, recepties, seminaries, … De benedenverdieping kan worden afgehuurd voor de organisatie van exclusieve diners in een buitengewoon kader. Contacteer ons.

Ce site utilise des /This website uses /Deze site maakt gebruik van Cookies.