La Maison Cauchie - En nu ?

De restauratie heeft het huis opnieuw tot leven gewekt. De sgraffito-decoraties in de voorkamer van de Bel Étage, herontdekt in 1987, werden met heel veel zorg blootgelegd. Sinds 1994 is het Maison Cauchie open voor publiek en verwelkomt liefhebbers van de Art nouveau en van erfgoed in het algemeen. Een VZW werd opgericht met als doel het behoud, het promoten en het verbeteren van het gebouw. Sindsdien organiseert ze rondleidingen en diverse activiteiten om deze bijzondere plek levend te houden.

Paul Cauchie overleed in 1952. Lina bleef in het huis wonen tot haar dood in 1969. Suzanne, de enige dochter van het echtpaar, erfde het pand en verkocht het 10 jaar later aan Guy en Léona Dessicy. Hoewel geklasseerd, was het gebouw op dat ogenblik erg verwaarloosd. De nieuwe eigenaars begonnen aan de restauratiewerken die 15 jaar zouden duren. Aanvankelijk werd gedacht om er het Kuifje-museum onder te brengen, maar ondanks de steun van Hergé ging dit project niet door. Guy en Lèona besloten dan om de oude kelderkeuken om te bouwen tot een tentoonstellingsruimte.

Het koppel trouwde in 1905 en bouwde datzelfde jaar een huis op een 6 meter breed perceel, aangekocht door Paul, in de Frankenstraat, vlakbij het Jubelpark en goed zichtbaar vanaf de grote, nieuwe lanen. Paul ontwierp de gevel van het huis als een enorme advertentie: hij springt in het oog van de passanten en toont zijn kennis en vakmanschap. Het moest zijn werk bekend maken en doen verkopen.

Paul Cauchie werd in 1875 in Aat geboren. Op zijn zestiende begon hij bouwkunde te studeren in Antwerpen. In maart 1894 werd Paul toegelaten tot de School voor decoratieve kunsten, deel van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Hij ontmoette er Caroline Voet, kortweg Lina, één van de eerste vrouwen die op deze school werd toegelaten. Ze wonnen er beide verschillende prijzen en Paul ontving bij het afstuderen in 1899 een studiebeurs om naar het buitenland te reizen.

NEWSLETTER

Openingstijden

Elke zaterdag en de eerste zondag van iedere maand.

Van 10u tot 13u en van 14u tot 17u00. Onder voorbehoud.

Reservatie verplicht via deze link*

Adres

Frankenstraat 5, 1040 Brussel | België

Metro : 1/5 Station Merode

Tram : 81

Bus : 27, 61, 80

Toegangsprijs

Individuele inkomprijs (bezoek met gids inbegrepen) : 9,5 €

Groepsbezoeken : vanaf 105€

Groepen en verhuur

We bieden privé rondleidingen aan voor groepen op reservatie.

In het huis kan u ook thema-avonden organiseren, conferenties, concerten, shows, tentoonstellingen, …

Voor reservaties of meer inlichtingen, contacteer ons*.

Ce site utilise des /This website uses /Deze site maakt gebruik van Cookies.