Het Cauchiehuis - logo

Het Cauchiehuis

	Het Cauchiehuis - De geschiedenis van het huis

De geschiedenis van het huis

1893

Paul Cauchie begon de studies van architect op 16-jarige leeftijd in Antwerpen. In 1893 schreef hij zich in aan de Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Van 1893 tot 1898 studeerde hij er schilderkunst (onder meer bij Constant Montald), de sgraffitotechniek en decoratiekunst. Hij behaalde meerdere prijzen en kreeg in 1899 een beurs waarmee hij naar Italië kon reizen.

1895

Vanaf 1895, terwijl hij nog studeerde, kwam het artistieke talent van Paul Cauchie tot volle rijpheid en demonstreerde hij de volle maat van zijn kunnen in diverse grafische ontwerpen, reclametekeningen, affiches, menu's en illustraties. Meer decorateur dan architect — hij bouwde slechts vier huizen — specialiseerde hij zich in het ontwerp van sgraffiti die één geheel vormen met de architectuur. In korte tijd verwierf hij een stevige reputatie door de kwaliteit van zijn ontwerpen in een zeer persoonlijke stijl.

1905

Ze huwden in 1905 en besloten datzelfde jaar nog een woning te bouwen op een perceel van zes meter breed dat Paul had gekocht in het bovenste gedeelte van de Frankenstraat, dicht bij het Jubelpark en goed zichtbaar vanuit de naburige nieuwe straten. Hij ontwierp de gevel van de woning als een reusachtige reclameaffiche die de aandacht moest trekken van de voorbijgangers, zijn technisch kunnen demonstreren en de verkoop van zijn werk stimuleren.

1986

De nieuwe eigenaars voerden gedurende vijftien jaar restauratiewerkzaamheden uit. Intussen was het idee gerijpt om het Cauchiehuis een nieuwe bestemming te geven als Kuifjemuseum. Dit project, dat de goedkeuring van Hergé had gekregen, werd echter opgegeven ten voordele van wat later het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal zou worden in de vroegere warenhuizen Waucquez die nog door Victor Horta waren gebouwd. De plannen in overleg met de Studio’s Hergé en de architecten Jean-Jacques Boucau en Xavier de Pierpont waren nochtans ver gevorderd. Een maquette op schaal gebouwd door de Studio’s Hergé en de bewaard gebleven schetsen van Bob De Moor getuigen nog van dit afgelast project.

1996

Het Cauchiehuis kreeg zo zijn huidige museale bestemming. In 1994 werden de voornaamste kamers op de benedenverdieping en de kelderverdieping gewijd aan leven en werk van Paul en Lina Cauchie opengesteld voor het publiek.


Praktische Informatie

  • Openingstijden

    Eerste weekend van elke maand (twee dagen in dezelfde maand)

  • Van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.30 uur(laatste bezoek : 16.45 uur)

  • Op afspraak : Voor de groepen

  • Adres

    5 Frankrijkstraat, 1040 - Belgique

  • Métro : 1/5 Station Merode

  • Tram : 81

  • Bus : 22, 27, 61, 80

  • Aanbevolen parking Esplanade of the Cinquantenaire Park

  • Toegangsprijs

    7 euro

  • Contant (betaal- en kredietkaarten worden niet aanvaard)

  • Kinderen onder de 12 jaar gratis

  • Locatie

    De galerieruimte is beschikbaar voor thema-avonden, recepties, seminaries, … De benedenverdieping kan worden afgehuurd voor de organisatie van exclusieve diners in een buitengewoon kader. Contact ons


Google MAP

+32(0)2 733 86 84 - +32(0)473 64 26 97
5 Frankrijkstraat, 1040 - Belgique

Site-web réalisé par l'InterMEDIAire.be